Żurek i barszcz biały – jak je rozróżnić?

Ostatnio coraz rzadziej spożywamy dwuposiłkowe obiady. Przez notoryczny pośpiech, a przez to pragnienie natychmiastowego najedzenia się,…

Czy można kupić kompatybilne kapsułki do ekspresu Tchibo Cafissimo?

Technika parzenia kawa w kapsułkach jest znana od schyłku lat 70-tych i za czasem zdobywała sobie…

Rozwiń swoje kulinarne pasje – kursy gotowania

Samodzielne przyrządzanie potraw w domowym zaciszu ma dużo plusów. Największym z nich jest zwłaszcza obniżenie kosztów…

Jakie buty do pracy w kuchni? Na co trzeba zwrócić uwagę?

Do pracy w gastronomii (restauracja, hotel, catering) niezbędne jest specjalistyczne obuwie, które zagwarantuje pracownikowi komfort podczas…

Niecodzienne połączenia w kuchni – o food pairingu

Chociaż przywykliśmy do określonych połączeń aromatów, nie oznacza to, iż łączenie ze sobą dań, które na…

Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka

Jedyny w swoim rodzaju smak kapusty kiszonej jest niezaprzeczalnie cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem…

Zupa na zakwasie z buraków – barszcz czerwony

To nieprawda, iż barszcz czerwony to danie jedynie na święta, którą podajemy najczęściej podczas Wigilii bądź…

Jak zrobić wino z jabłek?

Wielkim atutem wina z jabłek jest fakt, że można je przygotować przez okrągły rok – jabłka…

Cechy żywności ekologicznej

Od dynamicznego rozkwitu przemysłu żywieniowego, który obserwujemy od początku XX wieku, wyroby konsumowane przez nas na…

Co można kisić? Popularne i nietypowe propozycje

Kiszonki są doskonałą i zdrową przekąską lub napojem, zawierającymi wiele cennych witamin i minerałów, a także…