Żurek i barszcz biały – jak je rozróżnić?

Chcesz zamówić zakwas na żurek staropolski? Powinieneś odwiedzić tę stronę.

Ostatnio coraz rzadziej spożywamy dwuposiłkowe obiady. Przez notoryczny pośpiech, a przez to pragnienie natychmiastowego najedzenia się, chętnie rezygnujemy z zup, ograniczając się do posiłków niegdyś podawanych zazwyczaj jako to większe danie. Niemniej jednak tradycyjne polskie zupy, jak np. żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli samemu przygotowujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to w dalszym ciągu stanowią one stały punkt na karcie dań restauracji oraz lokalów z rodzimą kuchnią, jak również są tradycyjnie serwowane podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy.

Żurek to nie barszcz biały – barszcz biały i żurek – różnica tkwi nie tylkow mące

Gdy spyta się obywatela polski o zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to błyskawicznie wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Wiele osób często nie rozróżnia, że to dwa odrębne dania, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem zasadniczo żurek przyrządza się z zakwasu mąki żytniej, barszcz biały natomiast – z zakwasu na mące pszennej. Lecz to nie wszystko, co odróżnia te zupy, chociaż warto zdecydowanie zaakcentować, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Kuchnia jest wszak sztuką, a każde danie odzwierciedla osobiste upodobania i kunszt kucharza. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, iż w barszczu białym zwykle znajduje się więcej grzybów oraz włoszczyzny. Zabiela się go także przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można zastosować sok z ogórków kiszonych czy z kapusty kiszonej. Z kolei z żurkiem temat jest bardziej złożony, bo w ramach tej grupy zup można wydzielić 3 rodzaje:
– zawiesisty, kwaśny żur gotowany najczęściej z dużą ilością czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kartoflami;
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany suto śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go zwykle z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki zalewa się zakwasem żytnim albo chlebowym.

Baza na barszcz biały i żur? Przygotować na własną rękę czy kupić?

Przyrządzanie zakwasu na wyliczone wcześniej zupy jest proste, choć nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W internecie przeczytać można wiele przepisów na zakwas, którymi warto się posłużyć. Stosując jednakże samodzielnie zrobiony zakwas trzeba przewidzieć pichcenie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Z tego powodu, gdy apetyt np. na żurek zaatakuje was niespodzianie, polecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych tradycyjnych, jak i internetowych, bez trudu nabędziemy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, na bazie których przyrządzimy wyborny barszcz biały i żurek śląski bądź staropolski.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]rtmankiszonki.pl