To nieprawda, iż barszcz czerwony to danie jedynie na święta, którą podajemy najczęściej podczas Wigilii bądź znaczących rodzinnych imprez. Tam, gdzie zwyczaj podawania obiadów z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach nie tylko pod postacią zupy, lecz również jako uzupełnienie do niektórych potraw.
Barszcz czerwony – pasuje do pasztecików z grzybowym farszem i do kartofli
Wydawałoby się, że barszcz czerwony to łatwa do ugotowania zupa z buraków, która raczej nie jest bardzo pożywnym daniem. Jednakże właśnie jego lekko słodkawy, a przy tym kwaskowy aromat sprawia, że doskonale stapia się on z odmiennymi smakami. Potencjalnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest dużo – niektórzy przedkładają jajko, kartofle i kawałki kiełbasy, pozostali wrzucają do niego uszka z kapustą, grzybami bądź mięsem. Barszcz czerwony to doskonała strawa obiadowa, lecz również wyborna przekąska bądź kolacja na ciepło – gorący kubeczek tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak bułeczki drożdżowej z kapuścianym farszem bądź chrupiącego krokieta z grzybami.
Warto podkreślić, iż barszcz czerwonynie jest zupą zbyt kaloryczną, o ile nie został zabielony śmietaną. Danie to postrzegane jest za zdrowe, bo zawiera mangan, kwas foliowy, witaminy z grupy B i witaminę C, jak również mnóstwo żelaza, przez co rekomenduje się je osobom cierpiącym na anemię. Jednak ze względu na fakt, że bazą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie z reguły spożywa się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.
Zakwas z buraków kwaszonych na barszcz czerwony – zrób sam lub kup
Nie powstała uniwersalna receptura na barszcz czerwony – każdy szef kuchni wykorzystuje własne ulubione dodatki i na różny sposób przyprawia tę zupę. Jedni lubią barszcz na ostro z ogromną ilością pieprzu, pozostali dosypują do niego łyżeczkę cukru, by podbić naturalny słodkawy aromat buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, gdy gotuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z kiszonych buraków ma silniejszy, kwaskowaty smak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a dodatkowo dostarcza organizmowi więcej pożytecznych witamin i minerałów. Taki zakwas z buraków kiszonych można oczywiście przygotować na własną rękę, lecz okres fermentacji trwa co najmniej tydzień. Jeżeli jednak znienacka nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz na nie czekać – po prostu kup zakwas na barszcz czerwony w sklepie albo przez internet.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]