sól kłodawska niejodowana, sól himalajska

Właściwości soli kłodawskiej i himalajskiej

Składnikiem koniecznym do prawidłowego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie cechy ma niejodowana sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Czemu warto stosować je do przygotowywania żywności?

Cechy soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który znakomicie wzbogaca smak jedzenia. Choć nieumiarkowane wykorzystanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne porcje (nieprzekraczające 6 g dziennie) są konieczne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, czyli w pierwiastek odpowiadający za utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów liczących blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie masę wartościowych minerałów oraz pierwiastków, między innymi potas, magnez czy żelazo, a zarazem jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska świetnie wpływa na smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci dużych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – źródło wapnia, magnezu i cynku

Sól kłodawska natomiast to substancja o dużym stopniu czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i jest kapitalnym dodatkiem do domowych przetworów. Jest między innymi kopalnią żelaza, potasu czy wapnia, a więc składników koniecznych do utrzymania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, tym samym nie zatraca swoich właściwości i jest bez problemu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]