Produkty fermentowane po okresie zapomnienia ponownie wracają do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również inne, do tej pory mniej znane owoce i warzywa. Kiedy piszemy o zdrowotnych zaletach fermentowanego jedzenia nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich jak maślanka, kombucza czy wszelkiego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają w nieskomplikowany i szybki sposób wprowadzić do naszego ciała składniki niezastąpione dla jego poprawnego funkcjonowania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – jakie składniki w nich odnajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający masę związków mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Najważniejszym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za proces fermentacji. Sok z kapusty, ogórków czy inny kwaszonek to też wspaniałe źródło witamin. Godna uwagi jest zwłaszcza duża zawartość witaminy C – już filiżanka tego napoju ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy również pić z uwagi na zawartość witaminy E i K, witamin z grupy B oraz duże stężenie soli mineralnych.
Czemu należy spożywać sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na pracę jelit oraz nasz układ odpornościowy. Co więcej liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy depresji, cukrzycy i szkorbutu, a także pomagają walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak np. wrzody żołądka lub refluks. Pobudzają one również apetyt i działają osłonowo w trakcie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]