Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka

Sprawdź, gdzie kupić ekologiczną kapustę kiszoną, wejdź na https://tinyurl.com/yeuzx875.

Jedyny w swoim rodzaju smak kapusty kiszonej jest niezaprzeczalnie cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem wielu dań i statystyczny Polak dość często gości ją na talerzu. I popieramy to, gdyż kwaszona kapusta to niezwykle zdrowe pożywienie.

Witaminy z grupy B i liczne minerały i witamina K – co znajdziesz w kapuście kwaszonej?

Kapusta kwaszona, albo kiszona, bowiem tych dwóch określeń używa się zamiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych odkrytych za sprawą szukania przez człowieka sposobu na długie magazynowanie żywności. Drobno poszatkowane główki białej kapusty są zdatne do spożycia przez kilka miesięcy w rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. W dawnych czasach konsumowanie kapusty kiszonej umożliwiało uzupełnienie potrzebne składniki odżywcze czy witaminy, których pozyskanie podczas zimy było zdecydowanie bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A wypada zaznaczyć, iż w kapuście kwaszonej jest mnóstwo substancji potrzebnych dla poprawnego działania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, a także witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się także inne istotne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (jak B12, B6, B1). Ponadto, kiszona kapusta to źródło m.in. magnezu, kwasów tłuszczowych omega-3 i żelaza. Równocześnie to pożywienie o niewielkiej wartości kalorycznej, dlatego zaleca się jego konsumpcję osobom myślących o odchudzaniu się.

Kwaszona kapusta – w dodatkach i w pierogach

Kapusta kwaszona na naszych stołach pojawia się jako bazowy składnik potraw, jak i jako dodatek do nich. Niegotowaną na ogół spożywa się ją w postaci surówki z tartą marchewką i cebulą, która pasuje do dań z ryb czy kartofli, a niekiedy na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To też produkt, który perfekcyjnie komponuje się z grzybami i czerwonym mięsem, więc używa się jej w nadzieniu do łazanek, pierogów czy krokiecików. Oczywiście, bez kapusty kiszonej nie istniałyby najsmaczniejsze polskie dania – góralskiej kwaśnicy, kapuśniaka albo bigosu.

Właściwie każda rodzina ma swój sposób na kiszoną kapustę, jednak współcześnie okazjonalnie przygotowuje się ją w mieszkaniu, bo nie ma już potrzeby składowania jedzenia na zimę. Kwaszoną kapustę w większych oraz niewielkich woreczkach bez przeszkód kupić można w dowolnym sklepie, a także można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Producenci mają w swojej ofercie także kapustę kiszoną z certyfikatem eko.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]