Cechy żywności ekologicznej

Szukasz wiadomości o przetworach ekologicznych? Dobrze trafiłeś!

Od dynamicznego rozkwitu przemysłu żywieniowego, który obserwujemy od początku XX wieku, wyroby konsumowane przez nas na co dzień zaczęto często wypełniać różnymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Ale razem z rosnącą świadomością nabywców odnośnie tego, co spożywają i jakie może to wywoływać skutki dla ich zdrowia, w ostatnim czasie coraz chętniej poszukują oni produktów wykonanych z ekologicznej żywności.

Walory przetworów ekologicznych

Żeby konkretny wyrób dostępny w Polsce mógł tytułować się „eko”, musi sprostać wielu wymogom. Żywność eko i artykuły z niej sporządzone muszą uzyskać stosowne certyfikaty przyznawane przez wskazane do tego instytucje. Podstawowym jednakże przymiotem spożywczych wyrobów eko jest to, iż użyte do ich przyrządzenia owoce oraz warzywa kultywowano z zachowaniem wszystkich obostrzeń rolnictwa ekologicznego. To znaczy, że rolnicy nie korzystali z syntetycznych nawozów ani środków zabezpieczenia roślin mogących niekorzystnie wpływać nie tylko na zdrowie ludzi, ale które również szkodzą otoczeniu. Niektóre wszak nawozy wywołują zakwaszenie gleby lub zanieczyszczają wody gruntowe, a opryski upraw silnymi pestycydami często powodują np. śmierć pożytecznych organizmów. Z kolei ekologiczna uprawa powoduje, że rośliny cechują się wielokrotnie niższą zawartością metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to oznacza, że mniej tych niezdrowych związków przedostanie się do organizmu ich konsumentów.

Jak musi być oznaczona zdrowa żywność eko?

Żywność ekologiczna podlega nieustannemu nadzorowi w każdej fazie produkcji, w tym także w trakcie magazynowania oraz transportu. Co ważne, jeżeli produkt spełnia wymogi, jego producent obok standardowych informacji między innymi o masie netto, kraju produkcji ingredientów, terminie przydatności do spożycia, wartościach odżywczych i temperaturze przechowywania, musi również koniecznie wskazać numer ID organu kontrolnego dany produkt oraz zamieścić logo produkcji ekologicznej UE, a więc listek ułożony z gwiazdek. Wypatrując żywności ekologicznej wypada więc czytać wnikliwie etykiety wyrobów, a zamawiając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy opublikował on na stronie sklepu informację o przyznanych certyfikatach.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]